Akryl/Plexiglas

Vad är akrylplast?

Akrylplast går ofta under namnet plexiglas och är ett mångsidigt material som är omtyckt av många tack vare dess höga transparens, slagtålighet och UV-stabilitet. Akrylskivor tillverkas på två olika sätt: akryl XT tillverkas i en extruder och akryl GS gjuts mellan två glasskivor. I grunden är akrylplast helt färglöst men det kan infärgas till en oändlig mängd färger. Akryl går att återvinna.

PLEXIGLAS® – tillverkas av akrylplast

Plexiglas och akrylplast är egentligen samma sak, men varumärket PLEXIGLAS® har vuxit sig så starkt att många kallar akrylplast eller plastskivor för just Plexiglas. Produktionen av PLEXIGLAS® sker från den tyska producenten Röhm. gop och Röhm har ett samarbete sedan lång tid tillbaka, där gop har distributionsrätt i Sverige för varumärket PLEXIGLAS®. gop lagerhåller och distribuerar akrylskivor i PLEXIGLAS® till en mängd olika branscher.

Fördelar med PLEXIGLAS/Akryl

› Akrylskivor och PLEXIGLAS® finns i en mängd olika egenskaper och utföranden
› Hög transparens och optisk klarhet
› Akrylskivor finns med ljusledande egenskaper – perfekt för skyltmaterial och belysning
› Mångsidigt material som är lätt att bearbeta
› Hög slagtålighet och UV-stabilitet

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Akryl Återvunnen

gop erbjuder akryl producerad av återvunnen råvara i upp till 100%. Skivorna finns både som extruderade och gjutna, håller mycket hög kvalitet samt har samma egenskaper som en akrylskiva tillverkad helt av ny råvara.

Akrylplast Extruderad och Gjuten

Extruderade (XT) och gjutna (GS) akrylplastskivor som passar en mängd olika applikationer, t.ex. inredning, skyltar och grafiskt material. Extruderade akrylskivor har bättre tjocklekstoleranser och lämpar sig bättre vid varmformning. Gjutna akrylskivor används när materialet behöver goda bearbetningsegenskaper, t.ex. vid laserskärning eller mekanisk bearbetning.

Crylon Crylux

Akrylskivor LED

Transparenta och opala akrylskivor med ljusledande och ljusspridande egenskaper anpassade för LED-ljus. Skivorna diffuserar ljuset på ett bättre sätt än vanligt infärgade akrylskivor. Det möjliggör mycket tunna bak- och sidobelysta skyltar där en rad olika sorters ljuskällor kan användas. Materialet finns med flera olika opaliteter och egenskaper. Tjocklekar upp till 30 mm.

 Crylux

Akryl Slagseg

Materialet kombinerar egenskaperna hos Akryl XT, som UV- och väderbeständighet, men med mycket hög slagseghet. Det slagtåliga materialet finns i olika slagseghetsgrader, vilket gör att styrka kan anpassas efter ändamål. Denna typ av akrylskiva är vanligtvis lika lätt att bearbeta som vanlig akryl.

 crylon

Akrylskiva Frostad

Skivor och rör av akryl med matterad yta på akrylskivans ena eller båda sidor. Ljusspridande material som finns i en mängd olika färger. Den matterade ytan gör skivan tålig mot fingeravtryck och synliga repor.

 Crylon

PLEXIGLAS® rör och stav av akryl

Mångsidiga plexiglasrör och stavar i extruderad akrylplast med högblank eller matterad yta. Akrylrör är enkla att bearbeta och anpassa efter applikation. PLEXIGLAS® rör kan användas till en mängd olika ändamål, t.ex som interiöra detaljer i butiksinredning eller som effektfull del av belysning och armaturer.

Akryl Spegel Och Prisma

Akryl Spegel har samma beläggning som en glasspegel, men akrylplasten gör den lätt att bearbeta. Finns i en mängd olika färger, vilket skapar stora designmöjligheter. Akryl Prisma är en rasterad akrylplast med pyramidmönster, materialet används ofta till ljusspridning.

PLEXIGLAS® Soundstop Bullerskydd

Transparenta akrylskivor för bulleravskärmning PLEXIGLAS® Soundstop är transparenta akrylskivor för bulleravskärmning med unika designmöjligheter och oslagbar totalekonomi. Materialets styvhet och tjocklekar gör att stora skivor kan användas utan att krav på lasttålighet åsidosätts. PLEXIGLAS® Soundstop är lättbearbetad, har lång livslängd samt hög väderbeständighet. Bullerskärmarna möter också kraven ZTV-Lsw 06, EN 1793 och EN 1794. Produkten kan återvinnas till 100 procent. Upp till 30 års garanti.

Skötselråd akryl och PLEXIGLAS®

Plexiglasskivor av akryl är enkelt att rengöra, använd en mjuk tvättsvamp eller trasa av mikrofiber eller 100% bomull. Akryl bör endast rengöras med ljummet vatten med diskmedel eller en akrylrengörare, kemikalier ska aldrig användas på akryl. Använd aldrig organiska lösningsmedel, eller syra/bas-produkter, eftersom det kan påverka skivorna negativt. Högtryckstvätt kan användas med försiktighet.

PLEXIGLAS® har många användningsområden

Akrylplast och PLEXIGLAS® är en av de mest använda plastskivorna. Med tanke på att akrylskivorna finns i så många olika utföranden och med många olika egenskaper så är det bara fantasin som sätter gränser. Vanliga användningsområden för plexiglasskivor är som transparent skyddsmaterial, butiksinredning, alternativ till glasrutor, ljusskyltar och belysning, inglasning eller akvarium. Tack vare plexiglasets höga transparens och slagtålighet är det också ett bra alternativ till glas.

Bearbetning av plexiglasskivor

Akrylskivor av PLEXIGLAS® är enkla att bearbeta. Tänk på att alltid fästa skivan ordentligt för att undvika vibrationer. Använd alltid handskar och skyddsglasögon.

Håltagning

Använd trä- eller metallborr med spetsvinkel 60-90 grader. Undvik att trycka för hårt utan låt borren skära undan materialet. Hög hastighet förutom vid start och slut.

Kapning

Använd fintandad handsåg eller sticksåg utan pendelrörelse. Vid användning av cirkelsåg, använd klinga av HSS stål max 40 m/s och tandvinkel 30-40 grader.

Kantbearbetning

Börja med att sickla med en metallsickel för att få bort grader på snittytan. Slipa därefter med sandpapper i tre steg: 60, 220 och slutligen 400/600. Det senaste endast i vått tillstånd. För att få glasklar finish, polera med polervax, t.ex. Autosol.

vi erbjuder dig

Hög tillgänglighet och snabba leveranser

Våra kontor och lager finns i Kungsbacka söder om Göteborg, Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Med vår närvaro garanterar vi hög tillgänglighet och snabba leveranser.

Kundanpassade format direkt från sågen

Våra anläggningar är utrustade med automatsågar och kapmaskiner som gör att vi kan leverera skivor enligt dina önskemål.

Beställ direkt i vår webbutik gop Store

I vår webbutik gop Store har du direkt åtkomst till lagersaldo, orderhistorik, bilder, info och kundspecifika priser – allt samlat på ett ställe dygnet runt.
Inlogg gop Store


Kontakta våra möjliggörare

Vi på gop har lång erfarenhet av material till olika branscher och ändamål. Vi finns tillgängliga med personliga support för frågor och förfrågningar! 

Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi till dig!

Är du redan kund hos oss? Logga in i gop Store för information och support!  

Privatpersoner hänvisas till våra återförsäljare.

 

    Genom att skicka in detta formulär godkänner du att dina uppgifter behandlas enligt gops Integritetspolicy.
    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Till toppen