Plast är ett resurseffektivt material som gör nytta i samhället, till exempel i förpackningar för att minska matsvinn, för producera lättare bilar och andra transportmedel, för att skapa energisnålare hus eller förnybar energi.
Det finns en mängd olika plaster med varierande egenskaper. Vissa plaster är formbara och mjuka. Andra är hårda och extremt slagtåliga. En del plaster tål att stå ute i flera år och andra kan utsättas för starka kemikalier. Vissa plaster smälter vid låga temperaturer, andra kan användas i motorer och i andra mycket heta miljöer. Dessutom är plasterna lätta att forma till komplexa former vilket ökar designmöjligheterna och underlättar tillverkningen av produkterna.
Plast tillverkas på tre olika sätt:
Branschen är under ständig utveckling, IKEM förutspår att på sikt kommer allt fler plaster att tillverkas av återvunnen eller biobaserad plast.
I Skandinavien går för närvarande ca 40% av den förbrukade plasten till materialåtervinning för att bli till nya plastprodukter. Resten energiåtervinns till el och fjärrvärme. I Skandinavien hamnar en mycket liten del i miljön genom nedskräpning och slitage.
Vi på gop vill bidra till en ökad materialåtervinning och starkare cirkulära flöden för plast. Vi uppmuntrar till ett ökat samarbete i kedjan, nya lösningar och åtgärder för ökad plaståtervinning. Det gör vi bland annat genom att ställa högre krav på våra leverantörer samt att i vår kommunikation förtydliga vilka av våra material som går att återvinna. Vi erbjuder även flera alternativ av produkter som tillverkas av redan återvunna produkter.
KÄLLOR: Plasternas roll i samhället (2019) IKEM
Plast är för värdefullt för att slängas bort. 1 kilo återvunna plastförpackningar ger upp till 2 kilo mindre koldioxidutsläpp. Plastförpackningar kan återvinnas mekaniskt upp till 6-7 gånger innan det är bättre att kemiskt återvinna dem. Skandinavien intar en topplacering inom EU när det gäller återvinning av plast. Vi har fortfarande ett stort jobb att göra.
De flesta plastsorter går att återvinna. Plastsorten identifieras genom siffrorna 1-7 och O för Other. För återvunna material sätts ett R framför förkortningen.
Vill du veta mer om vårt material? Kontakta oss så berättar vi mer!
Polyetentereftalat (PET) är en av de absolut mest använda plasterna och förekommer i produkter som burkar och plastflaskor. PET kan återanvändas både mekaniskt och kemiskt.
Högdensitetspolyeten är lätt att återvinna, antingen som material i nya produkter eller som energi. Energiinnehållet är i klass med olja och polyeten går bra att bränna.
PVC går utmärkt att återvinna. Materialåtervinning rekommenderas i första hand, energiåtervinning i andra och deponi i sista hand. Vid förbränning kan ohälsosamma mjukgörare samt dioxin och saltsyra frigöras beroende på tillsatser i plasten.
Lågdensitetspolyeten är lätt att återvinna, antingen som material i nya produkter eller som energi. Energiinnehållet är i klass med olja och polyeten går bra att bränna.
Polypropylen går utmärkt att återvinna. Vid förbränning av PP bildas endast koldioxid och vatten.
Polystyren bryts inte ned av naturen och bör återvinnas. Både vanlig och skummad PS kan återvinnas och användas i enklare produkter. Vid förbränning bildas koldioxid och vatten.
*bla. PMMA/Akryl, ABS, GRP/Glasfiber, Polyamid (nylon) och Polykarbonat
KÄLLOR: Plasternas roll i samhället (2019) IKEM; Värt att veta om Plast 12 (2009) Plastforum