Frågor & Svar

Akryl och PVC

 • Hur kantbearbetar man en Akrylskiva?

  Svar: Börja med att sickla med en metallsickel för att få bort grader på snittytan. Slipa därefter med sandpapper i tre steg, 60, 220 och slutligen 400/600. Det senaste endast i vått tillstånd. För att få glasklar finish, polera med polervax (t.ex Autosol).

 • Hur bearbetar man en Akryl- alt. PVC-skiva?

  Svar: Vid bearbetning skall skivan alltid fästas ordentligt för att undvika vibrationer. Håltagning: Trä- /metallborr med spetsvinkel 60-90 grader. Undvik att trycka för hårt utan låt borren skära undan materialet. Hög hastighet förutom vid start och slut. Kapning: Fintandad handsåg. Fintandad sticksåg utan pendelrörelse. Cirkelsåg, använd klinga av HSS stål max 40 m/s och tandvinkel 30-40 grader. Använd handskar och skyddsglasögon.

Träkomposit - gop Woodlon

 • Hur rengör man ett utedäck av gop Woodlon?

  Svar: gop Woodlon är ett lättskött material, det räcker oftast att spola av det med varmt vatten. Om du använder högtryckstvätt rekommenderar vi ett tryck under 100 bar så att materialet inte tar skada.

 • Varför ska jag välja gop Woodlon framför traditionellt trä?

  Svar: – Materialet kräver minimalt med underhåll, det räcker med en avspolning emellanåt. – gop Woodlon är ett långsiktigt alternativ som håller länge. – Bryts inte ner eller ruttnar. – Behåller sitt utseende under åtskilliga år. – Lätt att montera. – Spricker, flisar eller slår sig inte. – Behöver ingen ytbehandling.

 • Vad består gop Woodlon av?

  Svar: gop Woodlon är en träkomposit tillverkad av återvunnen polyetenplast och träfiber.

 • Vilka verktyg behövs för att montera ett utedäck av gop Woodlon?

  Svar: gop Woodlon är en lättmonterad produkt som inte kräver några avancerade verktyg vid montering. Det räcker med en skruvdragare och eventuellt en cirkelsåg för att kapa brädorna.

 • Hur monterar jag ett utedäck av gop Woodlon?

  Svar: Att montera ett utedäck av gop Woodlon är inte mer komplicerat än att montera ett altangolv av vanligt trä eller liknande virken. Se monteringsfilm för tips och råd.

 • Kan utegolv av träkomposit bli statiska?

  Svar: Uppkomst av statisk elektricitet är ett naturligt fenomen som kan uppkomma med många plastprodukter. Torra och blåsiga miljöer kan förstärka detta, men beror också av golvets ålder och övrig miljö.

Kanaltak - gop Multiglas

 • Hur sågar man bäst en kanaltakskiva?

  Svar: Det bästa sågsnittet får du med fintandade sågar, typ fogsvans, cirkelsåg med fintandad klinga (diameter i mm D = tandantal N) eller klinga med hårdmetallskär (här skall förhållandet D:N vara 3:1). Använd endast cirkelsågar som har hög hastighet. Lägg kanaltakskivan på ett plant underlag och se till att den ligger både fast och stadigt. Då undviker du vibrationer och får en renare sågyta. Sågspån i skivans kanaler avlägsnas med dammsugare eller tryckluft. OBS – Vi avråder längsgående kapning av takskivor 32 och 50 mm. Kontakta oss gärna för mer information.

 • Hur används rengöringsmedel tillsammans med kanaltakskivorna?

  Svar: Produkter som används tillsammans med kanaltakskivorna, t ex silikon, lim, rengöringsmedel och färg måste vara kombinerbara med polykarbonatplast. Glasull/mineralull får ej ligga i direkt kontakt med kanaltakskivorna. Skivorna tvättas bäst med ljummet vatten och mild tvållösning. Använd en mjuk tvättsvamp eller trasa. Rådfråga din återförsäljare innan du använder någon produkt som du är tveksam till.

 • Hur borrar man i en kanaltakskiva?

  Svar: Kanaltakskivornas profilsystem är konstruerat för att fästa skivorna i ett ”flytande montage” – utan att någon kanal punkteras. Om det är nödvändigt kan du borra i kanaltakskivorna för att göra genomgående infästningar. En sådan infästning skadar inte skivan i sig, men på sikt kan problem uppstå med smuts och kondens i de punkterade kanalerna. Därför rekommenderar vi att du undviker denna typ av montage. Skulle du behöva borra, använd då metallborr och borra överdimensionerade hål.

 • Vad är lägsta rekommenderade lutning på gop Multiglas Kanaltak?

  Svar: Lägsta rekommenderade taklutning på gop Multiglas är 5°.

 • Vilken färg ska jag välja på kanaltaksskivan?

  Svar: Den opalvita kanalplasten är den mest använda av de tre färgerna, den bryter solens strålar och förhindrar starkt bländande ljus. Det skapar ett behagligt ljusgenomsläpp och gör att det inte blir för varmt när solen ligger på. Rökfärgade kanalskivor filtrerar bort mindre ljus än den opalvita skivan eftersom den har högre ljustransmission. Främsta anledningen till varför man väljer en rökfärgad kanaltakskiva är ofta av estetiska skäl, det ser bra ut helt enkelt. Behöver du ännu högre ljustransmission, t.ex till loftgångar eller växthus, rekommenderar vi den glasklara kanalplasten som släpper igenom mer av både ljus och värme.

 • Hur monterar jag ett kanaltak av gop Multiglas?

  Svar: Tack vare gop Multiglas utvecklade profilsystem är taket mycket lättmonterat. Se monteringsfilmför tips och råd vid montering av taket.

Till toppen